Waarom is je Grip Belangrijk voor Kettlebell Training?

Bij Kettlebell trainingen wordt een goede grip vaak vergeten, terwijl het één van de belangrijkste overlevingsinstincten is die we hebben.

Onze voorouders hadden een stevige grip nodig om wilde dieren na de vangst stevig vast te kunnen houden en om zich tijdens de jacht goed op te kunnen trekken aan boomtakken en randen. Onze handen hebben meer zenuwuiteinden dan de rest van de arm.

De zenuwen in onze handen communiceren direct met onze hersenen en ontketenen een oerinstinct in de rest van ons lichaam. Met andere woorden, onze handen veroorzaken een grote stroom signalen in je hersenen, die zich het beste laat vergelijken met onze ogen en oren. Dit is de belangrijkste reden om tijdens een Kettlebell training nooit handschoenen te dragen.

Er is een belangrijk verband tussen je grip en de schouder

Zodra we de Kettlebell vastpakken worden onze schouders gespannen en worden de ‘rotator cuff’ spieren aangetrokken. Het aanspannen van de spieren zorgt ervoor dat de schouder is voorbereid op de arbeid die geleverd moet gaan worden door het gewicht dat we in onze hand hebben. Een schouder die niet is voorbereid kan snel worden ontwricht, of loopt schade aan de weke delen op.

Een stevige grip zorgt ervoor dat de schouder goed wordt aangespannen, de aangespannen spieren vormen daarmee een solide basis voor de andere grote spieren die de beweging moeten gaan maken. Een schouder die goed is aangespannen betekent niet alleen een veilige schouder maar ook een sterkere schouder.

Dus wanneer je een Kettlebell weg drukt of het gewicht in een instabiele positie houdt, is een stevige grip essentieel. Door deze kleine aanpassing te doen aan je trainingsprogramma, zorg je er  niet alleen voor dat je sterker wordt maar ook dat je de kans op schouderblessures verminderd.

Plaats een reactie