Hoe bescherm je de schouders tijdens het trainen met Kettlebells?

Schouder problemen staan hoog in de lijst met blessures en komen bijna net zo vaak voor als rugklachten.

En er is natuurlijk een verband tussen deze klachten als we kijken naar de kinetische keten die we gebruiken tijdens het trainen. Maar dat is een onderwerp dat we later behandelen.

Om je te helpen blessures te voorkomen wil ik je een aantal tips geven over het goed gebruiken van je spierspanning en het toepassen van de juiste trainingstechniek.

Packing the shoulder

‘Packing the shoulder’ (de schouder inpakken) is een veelgebruikte term bij Kettlebell gebruikers. Het houdt in dat je tijdens de training je schoudergewricht goed in de kom trekt. Als je schoudergewricht goed in de kom zit tijdens het uitvoeren van de Kettlebell oefeningen, kan je het risico op blessures verkleinen en zorg je voor een goed samenwerking tussen je schouders en de rest van je lichaam.

Een goede oefening voor ‘Packing the shoulder’ is om een Kettlebell boven het hoofd te houden met een gestrekte arm. Vervolgens trek je de schouder naar achter en beneden alsof je je schouderblad in je achterzak probeert te steken.

Probeer dit gevoel van ‘packing the shoulder’ goed vast te houden en te herinneren en zoek dat gevoel bij alle andere Kettlebell oefeningen met de schouder.

Veel mensen met een kantoorbaan hebben over-gestimuleerde ‘trapezium’ spieren (bovenkant rug / nek) waardoor zij vaak opgetrokken schouders hebben. Als je veel spanning op deze spieren voelt, heb je de neiging op je schouders naar je oren op te trekken.

Als je deze problemen niet aanpakt, zal dat resulteren in meer en acute problemen in je boven rug. Leer om je schouders laag te houden en zet je schoudergewricht zo ver mogelijk weg van je oren. Je moet minimaal een vuist tussen je oor en je schouder kunnen plaatsen.

Het activeren van je ‘lat’ spieren (de vleugels die aan de zijkant van het lichaam omlaag lopen) helpt ook je schouders te beschermen. Als je de Kettlebell weg drukt, probeer dan je oksel goed te knijpen om je ‘lat’ spiergroep aan te spannen en gebruik daarna je ‘lat’ spieren om de Kettlebell weer in de uitgangspositie te trekken.

Duw de Kettlebell omhoog en trek de Kettlebell omlaag

Door je ‘Lat’ Spiergroep actief te betrekken bij je oefeningen, zal de stabiliteit van je schouders aanzienlijk verbeteren. Als je de Kettlebell boven je hoofd wegdrukt, zullen de 3 ‘Deltoid’ spieren (schouder spieren) van positie veranderen, waardoor je minder stabiel wordt. Door je ‘Lat’ spiergroep aan te spannen als je de Kettlebell wegdrukt, vorm je een stevige basis om de Kettlebell weg te drukken.

1 gedachte over “Hoe bescherm je de schouders tijdens het trainen met Kettlebells?”

Plaats een reactie