2 Ideale Kettlebell Oefeningen voor Beginners

Het trainen met kettlebells heeft veel voordelen, maar helaas kunnen ze ook voor blessures zorgen wanneer je te snel en te gehaast van start gaat zonder dat je een sterke basis hebt. Er zijn 2 kettlebell oefeningen die ideaal zijn voor beginners omdat deze zorgen voor meer stabiliteit en beweeglijkheid. Elke beginner moet tenminste deze 2 kettlebell oefeningen goed beheersen. Dit maakt het straks ook makkelijker om andere kettlebell oefeningen uit te voeren zonder dat je bepaalde spieren blesseert.

De Turkish get up

Dit is voor veel mensen die beginnen met kettlebell training een pittige oefening. Het is raadzaam om deze oefening eerst uit te voeren zonder gewicht en daarna met een lichter gewicht om te wennen aan de beweging en de spieren die daarbij aan het werk gezet worden. Een leuke oefening om volledige controle over de techniek te krijgen is door te oefenen met een volle glas water zonder een druppel te morsen.

  • Voer de oefening rustig uit. Het is normaal als je er ongeveer 1 minuut over doet.
  • Gebruik een fitnessmatje voor extra comfort.
  • Wissel van arm en voer de oefening in tegenovergestelde manier uit.

 

De Single leg dead lift

Deze tweede oefening is erg vergelijkbaar met de Turkish get up waarbij je werkt aan je beweeglijkheid en het ontwikkelen van totale lichaamskracht. Je zult merken dat je zwakke zijde bij de Turkish get up, ook weer de zwakke zijde zal zijn bij de Single leg dead lift. Het uitvoeren van deze oefening zal ervoor zorgen dat de heup bewegingen beter worden. Dit is essentieel voor belangrijke dynamische kettlebell oefeningen zoals de kettlebell swing, high pulls en snatch. Tevens zal de oefening ook bepaalde beweeglijkheidsproblemen onthullen. Sommige mensen zijn namelijk niet in staat om de oefening tot de vloer uit te kunnen voeren door zwakke kern spieren en stijve hamstrings. In dit geval kan je de kettlebell iets hoger neerzetten op bijvoorbeeld een doos ipv tot de vloer te moeten zakken.

  • Houd de rug recht
  • zorg dat de tenen naar de vloer blijven wijzen
  • Zet het standbeen niet helemaal op slot
  • Let erbij op wanneer je naar voren buigt dat je niet verder dan het maximum van de hamstring gaat. Als je de vloer niet haalt gebruik dan een doos of iets dergelijks als raakpunt.
  • Wissel van arm en voer de oefening in tegenovergestelde manier uit.

 

Plaats een reactie