Veiligheidstips kettlebell training

Naast het feit dat het trainen met kettlebells zeer effectief en risicoloos is, zijn er toch een aantal dingen waar je op moet letten zodat alles op een veilige manier uitgevoerd kan worden. Een goede voorbereiding voorkomt namelijk een hoop problemen.

Laten we het eerst even hebben over de ruimte waarin je gaat trainen. Veel mensen voeren hun kettlebell oefeningen thuis uit dus er zullen vast een heleboel spullen in de workout omgeving staan. Verschuif de meubels zodat je genoeg ruimte om je heen hebt zodat je zwaaiende bewegingen kunt maken. Als het kan schuif je alles gewoon goed ver weg zodat je er zeker van bent dat je straks niet met je kettlebell ergens tegenaan knalt.

Zorg dat je altijd begint met een goede warming up en doe dit eventueel met een lichtere kettlebell. Het trainen met kettlebells is erg intensief dus zorg dat je spieren goed warm zijn. Zo voorkom je dat je blessures en spierverrekkingen krijgt.

Wanneer je als beginner het kettlebellcircuit betreedt is het beter om een lichte kettlebell te gebruiken. Eigenlijk geldt net zoals bij fitnessen dat de uitvoering belangrijker is dan het gewicht. In een later stadium wanneer de oefeningen goed uitgevoerd worden en het gewicht te licht begint te voelen kan je altijd overstappen op een zwaardere kettlebell.

Vaak trainen met kettlebells kan leiden tot blaren op de handen door de wrijving van de handvat in je hand. Je kan ervoor kiezen om handschoenen te dragen met een lichte grip. Dit zorgt ervoor dat je geen blaren krijgt en de kettlebell kan nog genoeg bewegen in de hand.

Voor degenen die geen handschoenen gebruiken raad ik het aan om regelmatig de zweet van hun handen te vegen met een handdoek. Een kettlebell kan uit je handen vliegen wanneer deze te zweterig zijn. En reken maar dat zo’n bal veel schade aan kan richten in je huis…

Zorg dus voor een goede voorbereiding en dan zal alles goedkomen.

Plaats een reactie